Su Pompası Nedir?
Tarihi MÖ 3. Yüzyıla dayanan su pompalarının ilk örneği bilim insanı Arşimet tarafından tasarlanmıştır. Söz konusu ilk örnek mekanik kuvvetin fiziksel olarak kaldırma ve sıkıştırma güçlerini kullanarak maddeyi itebilme prensibine bağlı olarak çalışmaktadır. Su pompaları sıvıları taşıyabilmek için kullanılan mekanik cihazlarıdır. Kısaca sıvıların bir noktadan başka bir noktaya taşınması, iletilmesinde kullanılmaktadırlar. Birçok çeşit su pompası çeşidi olduğu bilinmekle beraber bunları dinamik ve pozitif deplasmanlı olarak iki sınıfta incelenebildiği söylenebilir. Söz konusu pompaların iletim sağlayacakları içeriğin maddesine bağlı olarak tasarlanmaktadırlar. Asit gibi tehlikeli sayılabilecek maddelerin iletiminde kullanılan pompa materyalleri genellikle demir, alüminyum, kurşun gibi dayanıklı maddelerden oluşmaktadır.
Su Pompası Çeşitleri Nelerdir?
· Dalgıç Pompa
· Hidrolik Pompa
· Vidalı Pompa
· Peristaltik Pompa
· Santrifüj Pompa
Dalgıç Pompa
Dalgıç pompa çeşitleri tamamen suya daldırıldığında çalışmaktadır. Genellikle kanalizasyon ve septiklerde kullanılan pompalar olarak bilinirler. Suyun altında çalışıyor olmasına rağmen uzun yıllar kullanılabilen dalgıç pompalar yer altı sularının yeryüzüne çıkarılmasında da sıklıkla kullanılmaktadır.
Hidrolik Pompa
Hidrolik pompaların çalışma prensibi genellikle sıvıya kazandırdıkları basınçtan yarattıkları çalışma enerjisi olarak özetlenebilir. Çok yüksek bar basınçlarında çalışabilen hidrolik pompaların paletli, dişli ve pistonlu çeşitleri de mevcuttur.
Vidalı Pompa
Yaygın olarak kullanılan pompa türlerinden olan vidalı pompalar genellikle bir eksen boyunca belirli düzeyde viskoziteye sahip sıvıların taşınmasında kullanılmaktadır. Genellikle tarımda sulama faaliyetlerinde kullanıldığı bilinen vidalı pompaların vidalarının hareketleri vakum yaratır ve böylece pompalama işlemini yüksek eksenel kuvvetini dağıtmış olurlar.
Peristaltik Pompa
Harmanlama ve dozajlama işlemleri için düzenli bir şekilde akış sağlayan peristaltik pompaların kullanım alanları genellikle gıda, su arıtma, kimyasal işleme endüstrileri olarak bilinmektedir. Sıvı ile teması olmayan cihaz diğer pompa türlerine göre daha az temizlenmesi gereken bir çeşittir. Bu nedenle diğer çeşitlere göre daha az bakıma ihtiyaç duydukları söylenebilir.
Santrifüj Pompa
Düşük maliyeti nedeniyle yaygın bir kullanıma sahip olan santrifüj pompalarda sıvı basıncı pompa girişinden sonuna yani çıkışına kadar artış göstermektedir. Kullanımının basit olması nedeniyle tercih edilen santrifüj pompaların sıvıları hareket ettirmek için kinetik enerjiyi kullandıkları bilinmektedir.